Projekti

SONČNE CELICE

Ob nakupu sva bila navdušena, da so bile na jadrnici zmontirane sončne celice. Vendar, ko sva se jim podrobneje posvetila, niso bile kaj prida pri najini proizvodnji elektrike. Ena niti ni bila povezana saj je bil kabel požrt (izolacija zunaj se je odprla in ga je napadel volk). Povezani pa tudi nista bili s primernimi kabli za zunanjo uporabo. Bili sta nekoliko starejši in slabše kvalitete, ampak to niti ni bil problem.
Z njimi bi imela same probleme, tako da sva se na koncu odločila kar vse skupaj zamenjati.
Naročila sva dva panela z močjo 175W, nove UV odporne kable posebej za sončne celice, zraven pa še novo hišno baterijo, polnilec in inverter o katerih lahko preberete v sosednjem zavihku.
Povezala sva jih vzporedno in pritrdila na nosilec, ki je prej držal eno večjo sončno celico, ki je imela samo 150W izhodne moči.

Tako bi sedaj v idealnih pogojih lahko zbrala kar 350W sončne energije, kar pa se je v realnih pogojih izkazalo bolj kot 250W na sončen dan (morda čez poletje tudi več). Pozimi je proizvodnja elektrike padla na cca. 170W saj so sončne celice fiksno pritrjene na nosilec in nimava možnosti obračanja.

Scroll to Top