Projekti

JAMBOR

Že prvo noč na sidru sva ugotovila, da nekaj ni v redu s stvarmi v jamboru, saj je nekaj tolklo v njem ves čas, ko se je barka zibala. Po raziskovanju in tipanju sva kasneje ugotovila, da se notri ziba plastična cev, po kateri naj bi bili speljani kabli do vrha jambora (naj bi – ker niso bili vsi tam notri…). Po tehtnem premisleku in raziskovanju, kaj je možno narediti, brez da odstranimo jambor iz jadrnice, sva se odločila, da z neti pritrdiva cev po celotni dolžini jambora (en net na približno dva metra). Čeprav je Matej zaradi tega visel skoraj 8 ur v sedežu na jamboru, se nama je zadeva res obrestovala, saj sedaj nič več ne tolče (redko slišiva le kable v cevi). Seveda sva tudi uredila, da sedaj vsi kabli potekajo v notranjosti cevi, da se ne bi zapletli z vrvmi v jamboru.

Pri novem glavnem jadru so nama, zaradi uporabe letvic po celotni dolžini, dodali drsnike s kolesi, zato sva morala predelati tudi zaporo za drsnike, ki je bila prej precej debela. Iz nerjaveče pločevine (ki je bila prej mišljena kot rozeta pri odtoku za pralni stroj) sva oblikovala nova “vratca” za drsnike. Poskrbeti sva morala, da drsniki lepo drsijo pod njo in da se koleščka lepo peljejo po vrhu. Trenutno sva pločevino fiksirala z uporabo kevlarske vrvice, ki je speljana okoli jambora. Morda pa v prihodnje zamenjava način vpenjanja (z vijaki ali elastiko).

Na vrhu jambora sva zamenjala tudi instrument za merjenje hitrosti in smeri vetra, VHF anteno in Windex (tista puščica z dvema repkoma), porumenela sidrna luč pa še čaka na menjavo v kratkem.

Scroll to Top