Projekti

TANKI ZA VODO

Pred najinimi novimi tanki sva imela pod klopmi v salonu 150l vreči za vodo, ki sta že puščali in kasneje sva tudi ugotovila, da sta bili znotraj zelo umazani in sta tudi smrdeli. Kjer je voda spustila in se nabirala pod njima pa sva našla tudi leglo komarjev… Iz pripovedovanj prejšnjih lastnikov so  se jima take vreče že večkrat predrgnile in strgale, tako da je bila v barki poplava… To je bil še dodatni razlog, da sva želela poiskati rezervoarje, ki bi bili trdni in bi se na njih lahko zanesla. Najprej sva iskala plastične rezervoarje, a niso nobeni pasali v najino barko. Tako sva se na koncu odločila, da jih dava zvariti iz nerjavečega jekla (inox). Potrebno je bilo vse prav premeriti in zrisati, da jih na koncu samo še postaviva v barko in poveževa.
Nekje se nama je nekaj zalomilo z meritvami, zato novi rezervoarji niso dobro pasali v notranjost. Seveda smo zadevo rešili s prilagoditvijo jadrnice, da je vse skupaj primerno stalo in ni nevarnosti, da bi nama kam pobegnili. Več o tem si lahko preberete tukaj.(kje??)
Tako imava sedaj v barki za pitno vodo dva inox rezervoarja s prekati in skupnim volumnom skoraj 300L. Dodala sva oddušnike, da se voda lahko polni, z zunanjim vstopom za vodo pa je povezan le en rezervoar. Oba sta nato skupaj povezana z dovodno cevjo do korita, kjer sva dodala Y povezovalni del z dvema ventiloma, ki jih lahko zapreva, če želiva vodo porabljati le iz enega rezervoarja naenkrat. To nama pride zelo prav med točenjem vode, ker to raje delava tako, da odpreva klopi v salonu in polniva vsakega posebej skozi dodatno odprtino. Tako jih napolniva do zadnjega milimetra in naju ne skrbi, da bi se nama voda med polnjenjem brez potrebe prelivala po palubi (kot sva opazila pri nekaterih drugih jadralcih, ki pustijo, da se rezervoarji sami napolnijo).
Za sprotno spremljanje porabe sva v rezervoarje dodala tudi senzorje nivoja vode, ki so povezani s števci pri stikalni plošči. Da pa je voda, ki jo polniva v rezervoarje, vedno pitna skrbiva tako, da jo vedno polniva preko filtra, pred tem pa jo poizkusiva, če je sploh primerna za polnjenje.

Scroll to Top